Odmiany deserowe

Uprawa winorośli w polskim klimacie bywa nie lada wyzwaniem, a niektóre gatunki nie są w stanie przetrwać jego zmienności i nieprzewidywalności, szczególnie mrozów i śniegu. Z tego powodu istnieją odmiany, które nadają się mniej lub bardziej do uprawy w Polsce. Poniżej kilka polecanych odmian deserowych.

Kodrianka – jest to odmiana mołdawska o wczesnej porze dojrzewania owoców. Charakteryzuje się dużymi gronami w kształcie stożka, a ich waga może nawet przekroczyć kilogram. Niestety często zdarza się, że pojedyncze winogrona rosną nierównomiernie, przez co w kiści znajduje się wiele małych owoców. Najczęściej występuje to przy uprawie polowej. Skórka dość gruba, mocna, miąższ zwarty, można w nim wyczuć delikatny, czekoladowy posmak. Odmiana jest odporna na mrozy nawet do -22 stopni i nie jest podatna na zakażenie mączniakiem rzekomym. Jednak należy uważać na uprawy osłonięte, w takich warunkach na owocach może bowiem pojawić się pleśń.
Wostorog – pochodzenie rosyjskie, o wczesnej porze dojrzewania. Krzewy przynoszą obfite plony, z reguły gron o średniej wielkości i stożkowatym kształcie.  Zdarzają się także grona duże, luźne, rozgałęzione. Owoce kuliste lub w kształcie elipsy, od nasłonecznionej strony nabierają lekko brązowego koloru. Miąższ smaczny, o średniej twardości. Krzewy odporne na temperatury ujemne, nawet do 24 stopni, posiada również wysoką odporność na choroby.

Palatina – to z kolei odmiana pochodząca z Węgier, w Polsce rozpowszechniona pod nazwą Prim. Owoce dojrzewają najczęściej już na początku września, krzewy obradzają obficie i regularnie. Grona średniej wielkości, duże występują niezbyt często, a jagody występują w wielkości od średnich do dużych, w kształcie przypominającym elipsę o brązowo-żółtym kolorze. Miąższ kruchy, średnio zwarty, wrażliwość na choroby grzybowe średnia. Krzewy wytrzymają 22 stopniowe mrozy.

Arkadia, inaczej Nastia – pochodząca z Ukrainy odmiana ze wczesną porą dojrzewania, w cieplejszych sezonach pierwsze dojrzałe owoce mogą pojawić się już z końcem sierpnia. Grona rosną duże, zwarte, a owoce duże o jajowatym kształcie, kolor jasnożółty. Obfite plony powodują, że należy silnie redukować uprawę pozostawiając jedno grono na każdym pędzie, tak by ich ilość nie przekraczała 4-5 kilogramów na jednym krzewie. Dzięki temu owoce uzyskują odpowiedni, słodki smak. Niestety odmiana ta nie charakteryzuje się dużą odpornością na mróz i choroby grzybowe, więc najlepiej nadaje się do uprawy osłoniętej.