Odmiana biała

Uprawa winorośli w tak zmiennym i różnorodnym klimacie jaki panuje w Polsce wymaga specjalistycznej wiedzy przede wszystkim dlatego, że nie wszystkie odmiany tej rośliny są w stanie takie warunki przetrwać. Wśród najbardziej polecanych odmian winorośli białych wymienia się między innymi gatunki opisane poniżej.

Bianca – nie pozostawiająca wątpliwości co do koloru gron odmiana pochodząca z Węgier, owoce gotowe są do zbioru zazwyczaj w drugiej połowie września, jednak dobra wiadomość dla bardziej cierpliwych winiarzy jest taka, że opóźnienie zbioru powoduje, że owoce stają się słodsze. Grona niewielkie, owoce w kształcie owalnym, miąższ zwarty, aromatyczny. Krzewy owocują dość obficie, a odmiana charakteryzuje się sporą odpornością na choroby grzybowe. Winorośli nie zaszkodzą mrozy do 25 stopni, a ich odbudowa w razie uszkodzeń przebiega szybko i sprawnie. Okres wegetacji tej odmiany zaczyna się dość późno, przez co nie są narażone na wiosenne przymrozki. Lubi wilgotną glebę, ponieważ są mało odporne na długotrwały brak wody. W aromacie da się wyczuć jabłka, gruszki, cytrusy, a nawet zielony pieprz. Przy produkcji wina jest to gatunek wymagający dużej uwagi i odpowiedniej technologii przerobu.

Jutrzenka – możemy pochwalić się również rodzimą odmianą, wyhodowaną w winnicy Golesz w Jaśle. Krzewy charakteryzuje przyzwoity poziom owocowania, rosną równomiernie. Nie zaszkodzi im mróz do -24 stopni, a owoce dojrzewają w połowie lub pod koniec września. Grona osiągają średnią wielkość, a owoce mają kształt kulisty i kolor zielonożółty. Miąższ natomiast ma bardzo intensywny aromat, wyczuwalne nuty świeżej mięty i czarnej porzeczki. Odporność na choroby grzybowe jest średnia, w związku z tym w gorszych sezonach wymagają dodatkowej ochrony przeciwko mięczakowi rzekomemu. Odmiana nadaje się doskonale do produkcji win likierowych. Wino ma wyraźny kwaskowy posmak. Nadaje się do uprawy w cieplejszych regionach kraju.

Muskat Odeski – to z kolei odmiana pochodząca z Ukrainy, a jej owoce można zbierać już w drugiej połowie września. Grona niedużej wielkości, rozgałęzione, luźne, owoce małe lub średnie w kolorze brązowozłotym. Soczyste, smaczne o muszkatowym aromacie. Urodzaj zależy od typu gleby, na której rośnie, najgorzej wypada na podłożu gliniastym, wilgotnym, o małym zasobie składników mineralnych. Wytrzymują 23 stopniowe mrozy, a wczesna wegetacja powoduje, że krzewy są często uszkadzane przez późnowiosenne przymrozki. Za to charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby. Odmiana nadaje się zarówno do produkcji win jak i soków.

Swenson Red – jest to odmiana od dawna w Polsce uprawiana, a pochodząca z Ameryki. Charakteryzuje się dużym wzrostem krzewów, a dojrzałe owoce można zbierać już w drugiej połowie września. Odmiana posiada skłonność do opadania owoców, przez co grona są nierównomiernie wypełnione. Jest podatna na mącznika rzekomego, na inne choroby dość odporna. Posmak owoców malinowo – truskawkowy, wytrzymuje mrozy do -30 stopni. Krzewy wymagają sporego nawożenia. Odmiana ta nie nadaje się do produkcji win wytrawnych.