Degustacja wina krok po kroku

Wino jest trunkiem zasługującym na wyjątkowe traktowanie. Jego tworzenie opiera się na wielowiekowej tradycji i doświadczeniach, a produkowane gatunki powstają na podłożu dziesięcioleci prób, eksperymentów i poszukiwania idealnej receptury. Na jego smak wpływa wszystko – rodzaj i skład gleby na jakiej uprawia się winorośl, warunki atmosferyczne, gatunek owoców, czas i sposób przechowywania, a także dodatki użyte do produkcji. Aby wychwycić w lampce wina wszystkie te niuanse, potrzeba wytrawnego nosa i smaku, ale również lat doświadczenia. Jednakże aby cieszyć się tym co w winie najlepsze, wystarczy już poświęcenie mu odrobiny uwagi oraz stosowanie kilku podstawowych zasad degustacji, które pozwolą ocenić czy dany gatunek nam odpowiada oraz co jest w nim takiego, czego chcielibyśmy poszukiwać w kolejnych butelkach.

Degustacji powinno się dokonywać różnymi zmysłami – węchem, wzrokiem i smakiem. Najlepiej robić to w pomieszczeniu odizolowanym od innych zapachów, przy naturalnym oświetleniu. Butelki również należy odpowiednio przygotować. Wina białe i różowe podajemy schłodzone, a najlepiej mieć dla nich kubeł z lodem, aby nie traciły temperatury. Świętą zasadą degustacji wina jest jego picie w kieliszku, inaczej nie przystoi. Poza tym należy go dobrać do rodzaju trunku, ponieważ jego odpowiednia wielkość wpływa na lepsze odczuwanie i utrzymywanie się smaku i aromatu. Jeśli w planie jest degustacji wielu gatunków, warto przygotować również spluwaczki lub zlew, ponieważ wypicie zbyt dużej ilości może wpływać na otępienie zmysłów oraz zakłócenie „trzeźwego” osądu. Warto przy okazji sporządzać notatki, które w przyszłości pozwolą szybko powrócić do ulubionych gatunków.

Przed spróbowaniem pierwszego łyka wino należy obejrzeć ustawiając kieliszek pod światło, a następnie powąchać, starając się wychwycić tworzące je składniki. Po każdej próbie smakowej warto przepłukać usta wodą, aby wypłukać smak właśnie testowanego wina, który mógłby zniekształcać aromat kolejnej lampki.

Po tych wszystkich zabiegach pozostaje już wyłącznie dokonanie oceny. A na koniec najważniejsze. Degustacja wina nie służy wyłącznie jego technicznej ocenie, ale ma przede wszystkim sprawiać przyjemność degustatorowi. W wielu krajach jest ono częścią tradycji i kultury, stanowi doskonały temat do dyskusji w gronie przyjaciół i towarzyszy posiłkom i spotkaniom by uczynić je atrakcyjniejszymi. Każde wino to przecież inna historia! I nie bójmy się wyrażać swojej opinii. W smakowaniu tego trunku najciekawsze jest to, że każdy znajdzie w nim coś innego, coś według niego zasługuje na uwagę, więc przy tej okazji może powstać zupełnie nowa, ale równie ciekawa historia kolejnej otwartej butelki.