Wina w Polsce

Odmiany winorośli uprawianych w polsce - odmiany czerwone

Wybierając gatunek winorośli pod uprawę trzeba kierować się przede wszystkim warunkami atmosferycznymi, a w następnej kolejności trudnością uprawy, podatnością na choroby itp. Istnieje sporo gatunków, które nadają się do uprawy również w naszym, pozornie niesprzyjającym klimacie.
Marechal Foch – to odmiana wywodząca się z Francji, charakteryzuje się silnym wzrostem krzewów. Owoce są niewielkich rozmiarów, w kolorze ciemnofioletowym, dojrzałe zbierać można pod koniec września. Krzewy owocują obficie, zazwyczaj nie wymagają dodatkowej ochrony środkami chemicznymi i wytrzymują nawet 30 stopniowe mrozy. W winie dominuje aromat tytoni i bzu.

wina

Regent – jest z kolei odmianą niemiecką, o średnim wzroście krzewów, ale zadowalającej plenności. Owoce średniej wielkości, w kolorze granatowym, można zbierać w zależności od sezonu, na koniec września lub z początkiem października. Są odporne na temperatury ujemne do 24 stopni, jednak już mniej odporne są na choroby grzybowe, w niektórych latach wymagają dodatkowych oprysków przeciwko mięczakowi rzekomemu. Z odmiany tej powstają wina bardzo dobrej jakości, o pięknej barwie.

Rondo – jest odmianą niemiecko – czeską. Krzewy owocują dość obficie i znoszą 23 stopniowe mrozy. Jednak wczesna wegetacja tej odmiany powoduje, że jest narażona na późnowiosenne przymrozki, które mogą uszkadzać krzewy. Średnia odporność na choroby pochodzenia grzybowego sprawia, że w okresach zwiększonego ryzyka zachorowania niezbędna jest dodatkowa ochrona chemiczna. Dojrzałe owoce pojawiają się w dobrym sezonie już w połowie września, a produkowane z tej odmiany wina są gatunkami dobrej jakości, o pięknej rubinowej barwie i czereśniowym posmaku.

Frontenac – pochodząca z amerykańskiej Minnesoty odmiana, której cechą charakterystyczną jest duża odporność. Jest to jednocześnie odmiana późna, a dojrzałe owoce pojawiają się pod koniec października. Owoce posiadają wysoką zawartość cukru. Grona od średnich do dużych, raczej luźne. Jest to gatunek wyjątkowo odporny na niskie temperatury i wytrzyma nawet 35 stopniowe mrozy. Jednocześnie charakteryzują się wysoką odpornością na choroby grzybowe. Dominuje tu aromat wiśni, tytoniu, gorzkiej czekolady, białego pieprzu i dojrzałej czerwonej papryki. To czyni je podobnym do gruzińskiego Saperavi. Uprawa wymaga dużego nasłonecznienia ze względu ma późną porę dojrzewania.